Сексуална възбуда при мъжете: как се проявява и какво я причинява?

Сексуално привлекателната жена предизвиква възбуда у мъжа

Сексуалната възбуда при мъжете е сложен процес. Това включва обработката на външна информация (какво вижда и чува представителите на силния пол), психологическата готовност за секс, очакването на удоволствието и незабавната физиологична реакция на тялото. Как протича този процес при мъжете и как да се ускори възбудата е полезно да знае всяка жена.

Откъде започва всичко?

Началото на възбудата се поставя от различни сетивни стимули. Миризмата на момиче, нейните целувки и докосвания, външен вид (особено без дрехи) стимулират центрове в мозъка, които предават сигнал към гениталиите чрез нервната система.

Хормоните участват в този процес. Д-р Джон Банкрофт, американски сексолог и почасово 4-ти директор на Института за сексуални изследвания Кинси, твърди, че нивото на тестостерон в кръвта определя степента на възбудимост на мъжа. Това заключение е направено в резултат на проучване, резултатите от което са публикувани в Journal of Endocrinology в статията „Ендокринология на сексуалната възбуда".

В резултат на това възниква ерекция. Това е изпълването на кавернозните тела на пениса с кръв. Мускулите се свиват и възпрепятстват венозния отток, поради което пенисът става твърд, уголемява се (средно 3-4 пъти), усеща се пулсация. Често такава реакция възниква в рамките на няколко секунди след сексуална стимулация. Интересното е, че по време на любовната игра ерекцията може да отслабне и да се засили отново - това е абсолютно нормално.

British Journal of Urology International публикува проучване, проведено сред 20 хиляди мъже. Измерени са размерите на гениталиите им. Участваха мъже от цял свят. В резултат на това се оказа, че средният размер на пениса в покой е 9, 16 см, а по време на ерекция - 13, 12 см.

13 см е средният размер на мъжкия пенис по време на ерекция

Има три вида ерекция. Един от тях – нощен (спонтанен) – протича без сексуален оттенък. Другите две съпътстват сексуалната възбуда при мъжете.

Психогенна (или психологическа) - възниква на фона на възбуждане на центрове в мозъка. Нервните импулси се предават към гръбначния мозък, след което по нервите към репродуктивната система.

Рефлекс – появява се в резултат на докосване на пениса. Тъй като този орган има много нервни окончания и кожата му е изключително чувствителна, дори леките докосвания могат да предизвикат дразнене и приток на кръв към пениса.

В допълнение към ерекцията, пулсът на мъжа се ускорява, дишането му се учестява и кръвното му налягане се повишава (както при женската половина от населението). Скротумът става по-дебел и може да стане по-плътен, а тестисите се повдигат. Горната част на тялото става леко червена. Освобождава се смазваща течност, която улеснява преминаването на спермата през канала.

Какво възбужда мъжете?

В допълнение към красивата снимка (гола жена или облечена в дантелено бельо, танцуваща, съблазнително лежаща и т. н. ), любовната игра играе голяма роля. Мъжете също се нуждаят от него, за да направят възбудата възможно най-силна. Най-сигурният начин едно момиче да възбуди момче е да стимулира чувствителните му зони. Те включват:

  • Глава, шия и гърди;
  • Корем (особено долната част) и гръб;
  • Генитални органи и околните области.

Прелюдната игра започва в повечето случаи с целувка. Една страстна целувка от момиче вече може да предизвика ерекция и да постави човек в правилното настроение. На устните има много нервни окончания, освен това той усеща сексуалността на партньора си и очаква предстоящия секс. По това време тилната област може да се погали с ръце, тази област също е много чувствителна. Много мъже харесват, когато ушите им се целуват и хапят, но трябва да внимавате с това, тъй като има хора, които категорично не харесват този процес.

Долната част на корема е отлична зона за ласки преди орален секс (от пъпа надолу). Гърбът е подходящ за еротичен масаж. Между другото, това може да се направи не само с ръце, но и с устни, коса и голи гърди.

С гениталиите всичко е ясно - всякакви движения в тази област са добре дошли и предизвикват сексуална възбуда при мъжете. Трябва да внимавате с внезапни движения, момчетата може да се страхуват за безопасността на достойнството си. Свирка, ръчни техники - всичко това увеличава желанието на партньора. Близките зони включват вътрешната част на бедрата, които можете да галите с ръце.

Целуването по време на любовната игра може бързо да развълнува мъжа

Представителите на силния пол се вълнуват доста бързо. Но те се нуждаят от повече време (от няколко часа до един ден) за почивка и пълно възстановяване след секс, отколкото жените, тъй като процесът отнема много енергия от тях. Следователно повторната сексуална възбуда може да не се появи бързо при всички мъже и това трябва да се третира с разбиране.

Сексуална възбуда при мъжете

Когато видите партньор, който е сексуално привлекателен за вас, вие се възбуждате първо психологически, а след това и физически. Но как се случва това е малко известен въпрос за повечето хора. Какво казва науката? Тя смята възбудата за физиологичен сексуален отговор.

Или по-скоро първата му фаза. Тоест цяла поредица от процеси. Те нямат полови различия: повишено дишане и сърдечна честота, поява на мускулно напрежение, повишено кръвно налягане, повишено слюноотделяне, разширени зеници, поява на зачервяване и настръхване, както и ерекция на зърната.

Със сексуална възбуда, психологическо поведение, промяна на погледа и гласа. Това се дължи на освобождаването на хормони в кръвта, които действат на тялото като лекарство. При мъжете, в допълнение към горното, има ерекция на пениса, издигане на скротума до пубиса, неговото подуване и удебеляване, както и освобождаване на прееякулат за смазване на главата.

При жените се получава допълнително смазване, изтъняване или, обратно, уголемяване на големите срамни устни (в зависимост от това дали жената е раждала или не), ерекция на клитора, повдигане и разширяване на матката, напрежение на пубосакралните мускули и увеличаване на дължината на вагината.

Между другото, ако при мъжете зачервяването на кожата се наблюдава в редки случаи, тогава при жените се появява прилив на кръв не само към клитора и срамните устни, но и към гърдите и гърба. При някои жени това зачервяване е толкова забележимо, че по време и след оргазъм областта между гърдите до раменете и шията може дори да стане алена.

Защо има толкова много реакции? Те са свързани с прилив на кръв, който тялото извършва, за да постигне по-голяма чувствителност на половите органи и готовност за втората фаза от цикъла на половите реакции – половия акт. След фазата на възбуда има: фаза на платото (полов акт), фаза на оргазъм и фаза на завършване на сексуалните реакции.

Фазата на възбуда може да не настъпи. Това често е по-скоро физически, отколкото психологически проблем. Еректилната дисфункция (импотентност) е нарушение, при което силата на ерекцията е недостатъчна за полов акт. Има три вида импотентност: психологическа, органична и смесена.

При повечето мъже еректилната дисфункция е свързана с органичната форма поради различни заболявания. Най-честите причини за това са сърдечно-съдови заболявания, диабет и хормонални нарушения. Нарушава се качеството на кръвоснабдяването на органите и хормоналните нива.

При някои заболявания, лоши навици, приемане на определени лекарства, особено тези, които засягат централната нервна система, и заседнал начин на живот, притока на кръв към тазовите органи е отслабен, поради което основната реакция на сексуална възбуда при мъжа не се случва - изпълването на кавернозните тела с кръв.

Наркотиците, алкохолът и тютюнопушенето засягат не само физическото, но и психологическото състояние, поради което импотентността преминава от органична форма в смесена. Не можете да отлагате тази ситуация, в началото тя може лесно да бъде коригирана. Трябва да посетите уролог или секс терапевт.

Мъжете се възбуждат сексуално много по-често, отколкото постигат оргазъм. Дългосрочното въздържание може да причини сериозни увреждания на тялото като цяло и по-специално на гениталиите. Любимият девиз на жените „ще ви развълнуваме и няма да ви позволим" е добър в умерени количества - не бива да прекалявате с подобни забавления. Сексуалната неудовлетвореност сериозно засяга не само физическото, но и психическото здраве. Човекът става нервен, ядосан, раздразнителен. Редовният оргазъм е важно условие за нормалното функциониране на тялото. И практически няма разлика в това как се получава - по време на секс или мастурбация.